Hoe werkt SchuldHulpMaatje?
SchuldHulpMaatjes zijn getrainde vrijwilligers die mensen helpen om financieel orde op zaken te stellen. Een maatje zorgt ervoor dat de hulpvrager weer licht ziet aan het einde van de tunnel. Want een maatje veroordeelt niet en preekt niet, maar leert je hoe je voortaan als financieel vrij mens kunt leven.
De begeleiding van SchuldHulpMaatje is een aanvulling op het werk van de professionele schuldhulpverlening.
1. Intake
Als je hulp hebt gevraagd bij SchuldHulpMaatje West-Friesland, komt één van de coördinatoren bij je op huisbezoek voor een intakegesprek. Vervolgens koppelen zij je aan een maatje.
2. Samen de hulpvraag vaststellen
Je maatje gaat samen met jou bekijken wat er precies aan de hand is en welke hulp je nodig hebt. Hij bekijkt alle financiële gegevens, je inkomsten en je uitgaven.
Dat is best spannend en kan veel emoties losmaken. Je maatje is er om je te helpen, maar ook om naar je verhaal te luisteren. Het is wel belangrijk dat je eerlijk bent over je financiën, anders kan je maatje weinig voor je doen. SchuldHulpMaatjes leggen een geheimhoudingsverklaring af, dus je kan met een gerust hart iets vertellen.
3. Samen aan de slag
Je financiële problemen zullen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, zodra je met je SchuldHulpMaatje aan de slag gaat. Hij neemt je problemen ook niet van je over, want daar heb je in de toekomst niets aan. Maar samen lukt het om ze op te lossen, net zoals een topsporter met een coach samenwerkt. Daarbij is gelijkwaardigheid belangrijk: je maatje vindt jou geen ‘loser’ en zal je dus stimuleren om zelf te doen wat je zelf kan. Zo ga je samen kijken of schulden afgelost kunnen worden en of er betalingsafspraken gemaakt kunnen worden.
Leren budgetteren
Je maatje helpt je bij je administratie en met een budgetplan. Samen zoek je uit waar er eventueel bezuinigd kan worden. Als dat nodig is, leert hij je hoe je je administratie ordent, zodat je ook in de toekomst grip houdt op je geldzaken.
Afspraken met instanties
Je maatje helpt je ook in het contact met allerlei instanties, zoals de gemeente en professionele hulpverleners. Dat kan gaan om het invullen van formulieren en het indienen van aanvragen. Of om het maken van afspraken. Je maatje zal je aansporen om de afspraken met instanties ook na te komen.
4. Samen iets leuks doen
Een beetje afleiding is meer dan welkom als je tot over je oren in de geldzorgen zit. Je hoeft met je maatje niet alleen maar over geldzaken te praten. Er is ook ruimte om af en toe samen iets leuks te doen.
Vraag nu om hulp